Dlaczego kuchnia indyjska jest taka zdrowa?

Indie są krajem w którego głównym składnikiem kuchni są przyprawy, które oprócz walorów smakowych pełnią bardzo ważną funkcję w naszym poprawnym odżywianiu. Krótko mówiąc – indyjskie przyprawy są dla nas kulinarnymi klejnotami.

  1. Czarny pieprz : Już od antycznych czasów czarny pieprz był porównywany do złota i był jednym z najcenniejszych towarów handlowych. Już szczypta pieprzu jest w stanie dodać smaku mdłej potrawie. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z jego ilością. Zdumiewające korzyści medyczne czarnego pieprzu to między innymi leczenie zaparć, bólów ucha, biegunki, chorób serca i and gangreny.
  2. Kurkuma : Jest jedną z tych przypraw, które dodane do czegokolwiek zmieniają kolor potrawy na żółty. Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, pomagające w leczeniu trądziku. Herbatka kurkumowa jest również uważana za środek obniżający wagę. Pomaga także w pobudzeniu układu odpornościowego.
  3. Goździki : Goździki są znane ze swojego szczególnie ciepłego, aromatycznego i słodkiego zapachu wraz z właściwościami odtłuszczającymi przez dość długi czas. Goździk ma wiele właściwości leczniczych między innymi pomaga przy rozstroju żołądka. Jest przydatny również w leczeniu problemów z zębami, ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
  4. Asafoetida : Ta typowo indyjska przyprawa ma silny u mocny smak. Służy do przygotowania wielu potraw indyjskich. Ma szereg korzyści, w tym leczenie żołądka, zapalenia oskrzeli, astmy i kaszlu. Pomaga w trawieniu.
  5. Cynamon : Cynamon, zwany także dalchini w Indiach, jest przyprawą, która ma niesamowite korzyści zdrowotne, podobnie jak inne przyprawy. Cynamon pomaga w utracie wagi, oraz w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Jest stosowany jako główny składnik tradycyjnych leków.